- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
De wilde eend
2008
Op de Nieuwkoopse plassen waren we aan het varen met een fluisterboot toen we dit stel jonge eendjes tegen kwamen. En wat schepte onze verbazing: plotseling werd de moeder verjaagd door een woerd (de vader?), toen ze uit de buurt was zwom de woerd terug naar de eendjes. Het vrouwtje was gelukkig zo slim om aan de andere kant hete ilandje op te klimmen en van bovenaf weer terug te komen. De kleine eendjes waren erg blij haar te zien en zwommen meteen met z'n allen om haar heen. Gelukkig hield de woerd hen daarna met rust!
Een vrouwtje wilde eend bij een van de vogelhutten aan de Oostvaardersplassen, juli 2008.
2007
Een wilde eend met jongen nabij de vogelplas bij Alphen aan den Rijn, april 2007.

2005
Wilde eenden blijven gedurende het hele jaar in ons land. In januari 2005 (Enschede) vroor het en lag er een beetje sneeuw, deze eenden kregen van ons wat brood, ze maakten zelf het wak groter om bij al het brood te kunnen komen. Het ijs was maar dun, het was voor de eenden echter wel moeilijk om weer uit het wak te klimmen.

Hieronder een mooie foto van een woerd in de Apenheul.

Een poserende vrouwtjes eend in de Apenheul.
2004





Wilde eenden zijn de bekendste watervogels. Zelfs de allerkleinste kinderen kennen ze van 'het eendjes voeren'. Zelf heb ik dit vroeger ook o, zo vaak gedaan.
Het zijn mooie watervogels, het mannetje en vrouwtje zijn goed van elkaar te onderscheiden, iedereen weet hoe ze eruit zien al kunnen ze er wel heel verschillend uit zien. Er komen ook steeds meer albino eenden, deze zijn wit.
In mei (2004) kon ik een foto maken van een eendennest in een wilg in Haarzuilens. Eendennesten zijn altijd goed verstopt, in de broedtijd zie je overal mannetjeseenden alleen of in groepjes. De vrouwtjes zitten op het nest en komen er maar af en toe af, enkel om te eten. Als je wel een vrouwtjeseend ziet dan heeft zij blijkbaar geen partner kunnen vinden of hij is overleden. Deze alleenstaande vrouwtjes worden in de broedtijd vaak 'verkracht' door de verschillende mannetjes. Soms lijkt het ook wel of ze het juist zelf aantrekken.
De foto rechtsonder is gemaakt in Enschede, maart 2004, de anderen met uitzondering van die van het nest hieronder zijn gemaakt in het Reeuwijkse Plassengebied, oktober 2003.